top of page

Els residus de la Covid desborden

L'acumulació de deixalles sanitàries es multiplica, desbordant el sistema de recollida i tractament.


Un hospital espanyol acumula 1400 caixes de cartró de residu biològic perillós - febrer 2021


En els últims mesos s'han incrementat l'ús de productes rebutjats pels centres sanitaris, els quals estan portant al límit els sistemes de recollida selectiva i del seu tractament.


Tenint en compte que hi ha eficaces solucions tèxtils (reutilitzables) que redueixen l'impacte mediambiental fins en un 80% - com ho són tots els productes Technotex-, és difícil llegir amb indiferència els volums de residus que es generen i que es publiquen, de les diferents empreses dedicades a la recollida de residus biològics, sense que saltin les alarmes ni la consciència dels responsables dels centres sanitaris:

  • Planta de Cespa / Ferrovial, (Martorelles): 2019 = 1.200 tones; el 2020 = + 135% vs 2019

  • TMA a (Terrassa): 2020 = 1.738 tones; + 140% vs 2019

  • SOGAMA (Galícia): 2020 = 157 tones de residus sanitaris

  • Consenur, (Constantí): 2020 = 5.743; El 74% vs 2019

* Fonts a la fi de l'article.


Algunes de les comunitats que tenen major impacte de la Covid, com ara la Comunitat Valenciana el gener de 2021, estan patint una acumulació de productes d'alt risc, en no donar abast els responsables de la seva recollida i eliminació.


Segons informa Carmelina Pla, Directora general d'eficiència i Infraestructures (València), han passat de gestionar 2 milions de KG de residus de tipus III a 4 milions.


Aquests residus s'han de recollir en cubs de plàstic, d'alta resistència i aïllament, però a causa del gran volum, els centres sanitaris es veuen obligats a acumular-també en capses de cartó, un material menys resistent, i en alguns casos a l'aire lliure, generant un risc de salut pública.


Uns dels productes que més espai ocupa, són els productes d'un sol ús d'un sol ús, com bates i micos de protecció EPI, i són paradoxalment els més fàcils de substituir per producte reutilitzable.

El mateix ha passat en altres zones d'Espanya que no han estat capaços de gestionar tot el que s'ha produït, obligant a efectuar derivacions cap a altres comunitats autònomes.
Residus acumulats en un centre sanitari


Alguna d'elles, ha passat fins i tot de gestionar els residus amb autoclaus a alta temperatura i pressió per eliminar els agents patògens i, un cop tractats, enviar-los a abocadors autoritzats, a utilitzar incineradores que generen un major impacte mediambiental.


Els residus sanitaris s'han de tractar d'acord a el nou reglament d'execució 2020/1207 aprovat Lpor a Comissió Europea, que estableix les disposicions d'aplicació del Reglamento (UE) 2017/745 sobre productos sanitarios, pel que fa a les especificacions comunes per al reprocessament de productes d'un sol ús.


Notícies relacionades / Fonts:

  • La vanguardia: Desbordats pels residus de la covid

  • La vanguardia articulo 2: La mala gestió dels residus de la covid: l'altre risc de la pandèmia

  • El País: De Madrid a França: les escombraries infectada pel virus satura la Comunitat

  • Seprona: Investigades 20 persones per gestió irregular de residus biosanitaris de Covid-19Las provincias: Els residus infecciosos dels hospitals es dupliquen i arriben les quatre mil tones

  • La opinión de Murcia: L'empresa de recollida de residus dels centres de salut, "desbordada"

Komentáře


bottom of page